Hvad er Halvtreds?

Halvtreds er to ting: det er en portal, hvor du kan finde den vigtigste information omkring primærvalget og general election i USA i 2020. Du skal kunne læse artikler om primærvalget og general election.

Idéen er, at du ikke skal have læst en million artikler om valget, for at få noget ud af Halvtreds.dk. Men hvis du har lysten og interessen i at bruge 5-15 minutter på at blive lidt klogere på valget, så har jeg skrevet, det du har brug for.

Hvorfor “Halvtreds”

Navnet “Halvtreds” er en direkte henvisning til de 50 stater der findes i USA. Da denne side omhandler valg i USA, spiller alle 50 stater en rolle i valget – lige fra primærvalg til general election.

Er du i tvivl om hvad et caucus er eller hvem der fører primærvalget, så kan du finde svaret her. Er du interesseret i at vide, hvorfor størstedelen af staterne i USA ikke er vigtige i general election, kan du læse om det her. Så vil jeg selvfølgelig også skrive om hvad der sker i valget, lave updates om vigtige historier og anbefale artikler, podcast etc.

Grunden til Halvtreds.dk er, at jeg syntes, at dækningen af det amerikanske valg i danske medier er forholdsvis sensationel, og ofte tager den seneste “bedste historie” og blæser den op. Jeg savner modsætningen til det, hvor forklaringer og beskrivelser af valget er nede på jorden og skrevet i et tilgængeligt sprog. Det betyder ikke, at indholdet skal være mindre ambitiøst. Så derfor har jeg lavet Halvtreds.dk.

Hvorfor skal du læse hvad jeg skriver?

Jeg hedder Mats Dustin og helt grundlæggende interesserer jeg mig for amerikanske valg og den impact det har på vores verden. I snart 8 år har jeg interesseret mig for amerikansk politik, Obama må nok tilskrives noget af æren. Jeg har brugt meget tid på at følge med og interessere mig for det.

Da jeg læste min kandidat i fransk sprog og kultur på Københavns Universitet, og i forbindelse med mit speciale om demokrati i USA (Tocqueville and the Agitation of Democracy by Donald Trump), har jeg haft demokrati og oplysningstanken som en rød tråd. Min uddannelse på universitet faldt pludselig sammen med min interesse for amerikanske valg, samfund og politik, og jeg fik en ny måde at anskue disse emner på.

Jeg vil forsøge at tage de historiske fakta ind i mine beskrivelser og analyser af begivenhederne i valget. På denne måde håber jeg på, at den kontekst som historien giver, vil skabe større forståelse og indblik i hvad der sker i valget i USA i 2020.

Hvordan jeg skriver

Det er vigtigt for mig, at den måde at artiklerne bliver skrevet på, har et tilgængeligt sprog, som ikke skal reflektere en den norm man finder på fx store nyhedsmedier. Og du skal ikke have læst hundredevis af artikler inden, for at forstå hvad jeg skriver. Jeg har ikke noget imod at kalde tingene for hvad de er, og skrive på det sprog jeg bruger, når jeg snakker valg eller politik med mine venner.

Det betyder ikke, at indholdet bliver mindre ambitiøst. Der vil være artikler som bærer præg af at have holdninger, og det syntes jeg er vigtigt. Hvis beskrivelser af valget i 2020 bliver for “venligt”, så mener jeg, at noget af alvoren forsvinder i de emner og temaer som bliver taget op af kandidaterne i løbet af valgkampen.

Hvilke typer af artikler har jeg ikke endnu defineret så stramt, der findes 4 kategorier (primærvalget, general election, up-to-date og anbefalinger). Disse kan have indhold der minder om analyser, sjove indslag eller historiske sammenligninger.

Jeg vil gerne have en friere tone, og jeg vil ikke lave false equivalences. Med det mener jeg, at der i dag er en tendens til at tingene ofte skal sammenlignes med noget nogle andre politikere har gjort, uden at det reelt burde eller kan sammenlignes. For eksempel er Fox News ret rabiate, men det betyder ikke at CNN eller CBS er venstre orienterede, bare fordi de rapporterer som et normal nyhedsmedie ville gøre.

Især siden Trump har definitionen for hvad der er normalt rykket sig, og det har netop gjort, at de her false equivalences er blevet en måde, hvorpå vi normaliserer Trump. Jeg vil ikke være bange for, at beskrive hykleri og inddrage historien for at vise dem.

Du kan byde ind

Skulle du sidde bag skærmen og tænke, at du kan bidrage til Halvtreds, så send en henvendelse via kontaktformen. Det er kun spændende med forskellige inputs på siden.

Hilsen Mats