Vicepræsidentdebatten var en ny mulighed for Trump-kampagnen for at få deres argument over skærmen – en opgave som Trump fejlede. Overordnet vil debatten nok gå i glemmebogen, det historiske islæt var, at Kamala Harris var den første sorte kvinde i en vicepræsidentdebat i USA.

Kontrasten kunne ikke have været større; Kamala Harris er en indisk-amerikansk progressiv kvinde og Pence er en hvid mand der, efter eget udsagn, er kristen og dernæst Republikaner. Så det var på mange måder en meget visuel præsentation af hvor de to partier står i dag. De mødtes i en debat, med to pleksiglas vægge imellem dem – et ønske fra Harris – af Corona-hensyn.

Kunne Pence give en mere nuanceret fortælling af Trumps politik?

Alle ved, at Trump hører til den ekstreme side; han arbejder i konspirationsteorier og løgne. Derfor var det spændende at se og høre, hvordan en god debattør som Pence debatterer konservativ politik. Pence stod i en svær situation, han kunne ikke gå imod Trumps udtalelser, ellers ville det skabe overskrifterne og der ville være intern krig mellem Trump og Pence. Så forhåbningen om at Pence ville bringe lidt normalitet ind i Det Republikanske Parti, var et langt skud.

Jeg vil mene, at Pence kan give et indblik i partiets nuværende situation – er det et parti der er konservativt eller har det givet sig helt hen til Trumpism. Hvis Pences udtalelser under debatten skal reflektere hvad mange Republikanere gerne vil høre, så har partiet givet sig helt hen til Trumpism. Pence smed direkte usandheder i ansigtet på Harris, han nåede lige at slutte debatten af med nogle konspirationsteorier om at Obama og Hillary Clinton overvågede Trump tilbage i 2016 – så det er åbenbart det “røde kød” som Republikanere brænder efter.

Uanset hvad Pence i virkeligheden tænker om Trump, så er han VP og må derfor stå til mål for især Trumps håndtering af Corona. Så det var ikke en let opgave for ham. Men når han siger, at Trump har gjort alt rigtigt ift. Corona, virker det hult og det var let for Harris at angribe ham. Hans angreb på Biden og Harris om at de vil smadre Amerikansk økonomi var også svære at få ind, især da Biden ikke har en plan for at smadre økonomien – men det var trods alt det bedste Republikanske angreb på dem – altså at Demokrater bare vil hæve skatten.

Pence sagde på et tidspunkt “Stop playing politics with peoples life” da de snakkede om vaccinen til Corona, hvilket er et lidt modigt angreb, taget deres håndtering af Corona i betragning. Deres diskurs har været utrolig politisk – bare se på hele mundbinds diskursen fra Trump der shamer alle med mundbind på. Pence ville, ligesom Trump, ikke sige at de ville acceptere valgresultatet, fordi “amerikanerne gerne vil have 4 år mere med Trump, så det er helt utænkeligt, at de kommer til at acceptere, at de taber” sagde han.

Hans gode øjeblik bestod i at slå tvivl om økonomien under Biden, primært på baggrund af de venstreorienterede kræfter hos Demokraterne, som vil hæve skatten især for meget rige mennesker. Og et blødt punkt for Biden/Harris er, at de ikke vil svare på, om de vil tilføje flere dommere til højesteretten – det er et ønske fra den progressive fløj.

Pence var utrolig smooth, svarede sjældent på spørgsmålene og leverede i stedet de talking points som mange Republikanere gerne ville høre.

Fik Kamala Harris sejlet båden sikkert i havn?

Hvis man havde ønsket sig, at Kamala Harris ville komme guns blazing fuld progressiv ud af startboksene, så er det ønsketænkning. Hun skulle give de progressive kræfter lidt blod på tanden. Ellers skulle hun sejle Biden-skibet stille og roligt ind i havn, og undgå store udsving – alt det klarede hun.

Pence afbrød Harris flere gange, og talte over hende med direkte usandheder, men til trods for det, fik hun sagt det hun ville mht. økonomi, Corona håndtering, militæret og sundhed. De gode øjeblikke kom, når Pence afbrød hende og hun vendte sig mod ham og sagde:

Hun angreb Trump via Pence, og hendes angreb især omkring Corona var svære for Pence at svare igen på. Hun gik hårdt efter dem, når det kom til healthcare, da Trump-kampagnen ikke har fremlagt en plan for det. I midtvejsvalget i 2018 var netop healthcare et af de vigtigste områder og grunde til, at Demokraterne gik frem. Alt i alt svarede hun godt fra sig, og lod de færreste angreb stå ubesvaret.

Trump har tidligere sagt at soldater der er faldet i kamp er losers og suckers, det angreb havde Pence svært ved at svare tilbage på, uden at det lød hult. Nedenfor snakker han om militæret og Trumps respekt over for dem, hvilket er totalt modstridende til hvad Trump siger – husk at læse kommentaren til videoen:

Og det er en god segway, til hvad debatten også vil blive husket for: fluen.

Der er en flue i håret på Pence

Politik handler nødvendigvis ikke altid om substans og politik, men om uventede øjeblikke. I 2 minutter sad der en flue på Pences hoved.

Med det samme postede Obamas campaign manager i 2012, Jim Messina, det her billede på Twitter:

Og derfra begyndte det at gå hurtigt. Få minutter efter postede Biden-kampagnen nedenstående opslag på alle sociale medie platforme:

I amerikansk politik er penge essentielt, så der gik ikke lang tid, før det var muligt at købe en fluesmækker med sloganet, THRUTH OVER FLIES, på Biden-kampagnens webshop:

Efterspillet på en debat er vigtigt, og på den her front må man sige, at Biden-kampagnen arbejdede effektivt og hurtigt.

Og selvfølglig er der kommet et meme, her et fra Adam the Creator

Write A Comment