Efter de seneste 3-4 år med Trump og alle hans udtalelser og bemærkninger, ved vi efterhånden, at alt kan ske og de færreste ting overrasker os. Med det in mente, så var den første debat et totalt kaos forårsaget af Trump, aldrig set før i præsidentielle debatter. Det er ikke til at vide, hvad Trump havde planlagt at gøre i aftenens debat, men fra starten af debatten var det tydeligt, at han ikke ville debattere Biden, men afbryde og råbe af Biden og moderatoren. Men det er ikke overskriften for “debatten”.

Debatten vil blive husket for to ting: Trump sagde endnu en gang, at brevstemmer og afstemningen den 3. november ikke vil være retvisende (hvis han taber og det ved han at han gør lige nu), og at han derfor ikke vil acceptere resultatet. Det næste var en ægte jaw dropper; Trump ville ikke tage afstand til white supremacy, og til den specifikke neo-facistisk gruppe der hedder Proud Boys sagde han “Stand down and stand by”, og ville ikke tage afstand til dem.

Der var meget pres på Biden for at performe godt, men for at være helt ærlig, så ødelagde Trump sine muligheder for at få skovlen under Biden. Fra start af afbrød og råbte Trump af Biden, og lod ham simpelthen ikke snakke ud og debatten kom aldrig igang – hvilket nok var bedst for Trump i sidste ende, da han så blev fri for at forholde sig til især Corona-krisen. Trump så utrolig dårlig ud på scenen, han brugte det meste af hans tid på at angribe Biden, oftest med løgne eller helt over the top anklager.

Trump brugte stort set ikke noget tid på at snakke om hans vision for de kommende 4 år. Når han skulle forsvare hans nuværende tid i Det Hvide Hus, ville han gentage ting som “I’ve done more for black people than any president except Lincoln”. Når han forsvarede sig, skulle man ikke være USA-expert for at vide, at det var løgne eller i bedste fald en total overdrivelse af sandheden. Men det virkede heller ikke som Trumps plan i “debatten” at tale om hvad han ville, fremfor at angribe Biden.

Biden klarede det godt og når han fik lov til at tale ud og ikke blive afbrudt efter 10 sekunder af Trump, så kunne han fortælle en historie bundet op på hans politik. Det er reelt svært at vurdere, om Biden klarede det godt, for debatten handlede kun om Trump og hans adfærd og udtalelser.

Problemet med debatten var, at den blev totalt ustruktureret og kaotisk fordi Trump ville have det. For jo mere det handler om substans og debat om politik, jo dårligere klarer Trump sig – det så vi i debatterne mod Clinton i 2016, hvor han ikke klarede sig godt. Hvis Biden havde en dårlig aften, kunne vi ikke se det – så på den måde blev hans eventuelle “dårlige” indsats totalt skygget af Trumps ageren.

Trump mødte op til debatten og løj om alt, han trak debatten ned på et punkt, hvor alt indhold forsvandt. Biden prøvede at snakke politik, men blev også trukket ned af Trumps adfærd. Biden kaldte Trump en clown, og sagde også shut up man efter at Trump konstant havde afbrudt ham. Det er let at sige, at Biden skulle have talt mere politik og det havde været bedre ikke at sige clown og shut up man, men debatten blev totalt afsporet fra starten af, og Biden blev nødt til at vise noget tand over for Trumps vilde angreb.

Men det var så en bizar oplevelse at se USAs præsident stå at lyve, så tvivl om afstemningen og blåstemple en neo-facistisk gruppe. Så det ikke kan skydes i Bidens sko, at han fik lyst til at sige de ting han gjorde. Havde Biden deltaget i debatten ved at råbe og afbryde, havde Trump opnået sit mål, nemlig at vise at ingen af de to er værd at stemme på. Det var samme strategi som Trump-kampagnen havde i 2016, hvor de primært prøvede at gøre Hillary til en forfærdelig person for så at få vælgerne til at stemme på den anden dårlige person – den fælde hoppede Biden ikke i.

Det vigtigste spørgsmål efter “debatten” er, om den har rykket på nogle vælgere. Trump skulle forbedre sig i the suburbs og især blandt kvinder, og så skulle han vise, at han kan håndtere Corona-krisen. Reaktionerne fra kommentatorer omkring det første tyder på, at det har han ikke. Og ift. Corona så sagde han bare, at det var gået godt og hvis Biden havde været præsident, så var millioner af mennesker døde. Biden skulle møde op og vise at han kunne være til stede, det gjorde han. Han skulle vise, at han var en modsætning til Trump – det gjorde han. Men jeg tror ikke, at Biden havde forventet så kaotisk en debat og det minimerede hans mulighed for at præsentere og forklare hans politik.

Den næste debat mellem dem bliver lige så interessant. Moderatoren valgte ikke at slå hårdt nok ned på, at Trump hele tiden afbrød Biden. Der kom aldrig et flow i “debatten, og det var helt klart bedst for Trump – så Biden må snørre skoene stramt til næste debat, og have flere klare 30-40 sekunders talking points klar omkring sin politik, for det er utænkeligt, at Trump vil ændre karakter.

Write A Comment