Bernie Sanders så i forvejen ikke ud til, at kunne vinde i nogen af de 3 stater – hvad værre er, han så ud til at tabe med stor margin. 58,3% af alle delegerede er nu blevet delt ud, og Joe Biden har et forspring på 286 delegerede til Bernie Sanders. Arizona, Florida og Illinois blev endnu et bevis på, at Bernie Sanders ikke kan vinde nomineringen.

Arizona var en god mulighed for ham, da der er en stor latino befolkning – en af hans styrker. I 2016 tabte han Illinois med kun 2% til Hillary, så der var et udgangspunkt for tæt løb. Florida er op-ad-bakke for Sanders, i 2016 tabte han stort og ingen målinger i 2020 gav ham noget håb. I Ohio skulle der også have afholdt primærvalg, men pga. Corona-virus havde guvernøren i Ohio aflyst valget.

Helt overordnet var det et godt valg for Biden, han vandt 249 over Sanders’ 116 delegerede. Og Biden vandt alle 3 stater, og i Florida vandt Sanders ikke en gang et enkelt county. Alle valgene var markeret af Corona-virus snak og hensynstagen, og i Illinois blev åbningstiden på valgstederne forlænget.

Et valg på baggrund af en anderledes debat

Nogle dage inden der skulle være valg, blev der afholdt en debat – og for første gang ville det ikke være med 7-12 kandidater på scenen – men kun to. Der var faktisk lagt op en til en ret spændende debat. Det ville være Sanders sidste og bedste mulighed, for at vende valget til sin fordel. Og komme med nogle afgørende hug i Biden.

På grund af Corona-virus blev debatten helt anderledes: ingen publikum, større afstand mellem kandidaterne & ikke røre hinanden og så skete det i et studie i D.C. Biden og Sanders har i løbet af ugen holdt pressekonferencer, hvor de hver har lagt stor afstand til Trumps håndtering af Corona, og kommet med deres løsninger. Biden trak på sin erfaring som vice præsident, hvor han der har håndteret kriser såsom Ebola. Sanders brugte muligheden til at binde krisen sammen med amerikanernes manglende sundshedsforsikring, og at det ikke skal koste dem noget at fx blive testet.

Debatten handlede i starten om Corona, og senere gik de hinanden på klingen for ting, de hver især har stemt for i Senatet igennem de sidste 25 år. Den sidste del virker lidt ligegyldig, da de begge to – især Biden – har rykket sig en del siden da. Generelt var debatten ikke så væsentlig, den var overskygget af Corona og at Sanders nok ved, at det er slut for ham.

Bernie sanders joe binden corona elbow fist
Mandel Ngan / AFP / Getty

En af de mest nyheds-agtige ting der skete i debatten var, at Biden sagde, at han ville vælge en kvinde til at være sin vice-præsident. Sanders’ svar var lidt mindre klart nht. det spørgsmål, men han gav ligeledes udtryk for, at han ville vælge en progressiv kvinde.

Arizona

resultat primærvalg arizona

Arizona var reelt den bedste mulighed for Sanders for at vinde og indhente nogle delegerede på Biden grundet den store latino-befolkning – det skete ikke. Der var 67 delegerede på spil, og Biden vinder sikkert omkring en 43% af dem, Sanders ca. 31,6%. Det endelige regnskab kan ikke gøres op endnu, mht. delegerede, da ikke alt er talt op.

Sanders vandt 2 ud af 15 counties som kortet viser til venstre, og de counties med mange mennesker – dvs. de store byer – vandt han ikke. Ikke godt for ham, rigtig stærkt af Biden.

Florida

Florida så skidt ud for Sanders fra starten af, og det ændrede sig ikke som stemmerne blev talt op. Latino-befolkningen i Florida, er modsat fx Californien, primært fra Cuba. Sanders har rost Fidel Castros uddannelsessystem i Cuba, men har dog lagt afstand til styret, det har ikke gjort ham populær blandt latinoer i Florida, og det viser sig også i stemmerne. Syd Florida hvor mange cubanere bor især Miami området er for Biden.

Tilbage i 2016 vandt han 9 counties, i 2020 er det nul. Endnu en gang underperformer han. Biden står til at vinde ca. 61,9% af de delegerede og Sanders 22,8%. Det endelige regnskab mht. uddeling af delegerede, er endnu ikke gjort op, så det er ikke muligt at give et præcist antal delegerede.

resultat primærvalg florida

Illinois

Illinois var i 2016 en tæt løb i mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders; 50,6% mod 48,6%. Sanders må endnu en gang se i øjnene, at de steder hvor han klarede sig godt i 2016 – især blandt “arbejdere” – var noget der tilhørte valgkampen mod Hillary.

Biden står til at vinde 59,1% af stemmerne mod 36,1%. Det giver ham en god føring i antallet af delegerede. Det endelige tal er ikke kendt endnu, men lige pt. står han næsten til at vinde dobbelt så mange delegerede.

Ser man på staten, så vinder Biden stort set alle counties, og han vinder de store byer med stor margin.

resultat primærvalg illinois

Hvad sker der herfra?

Situationen er stadigvæk den samme, Biden fører og har udbygget sin føring. Sanders har mere eller mindre udtømt sine muligheder for at finde en vej til nomineringen, det vil kræve et kollaps af dimensioner fra Bidens side.

Der er to spørgsmål der er relevante for primærvalget lige nu: Hvornår dropper Sanders ud & hvad bliver effekten af Corona-virus på primærvalgene?

Hvornår dropper Sanders ud?

Set fra Sanders’ synspunkt må det her tidspunkt være utrolig svært. Tilbage i 2016 var han tæt på at vinde (dog med en større margin end Clinton havde til Obama i 2008), og han har siden 2016 brugt tiden på at skabe en digital platform, og er blive et landskendt navn der skulle få flere vælgere ind i hans fold. Alt dette skulle have givet ham en større mulighed for at blive den nominerede. Effekten er udeblevet, og han der er ikke flere mennesker, der støtter ham nu end i 2016.

Efter den seneste debat fik jeg indtrykket af, at Sanders var igang med at “lande flyveren” med sin kampagne i. Det skal gøres på en måde, sådan at hans “følgere” føler, at han har kæmpet til det sidste og ikke bare har givet op. Han var ikke så hård og konsekvent i debatten mod Biden, som han normalt plejer at være i debatterne.

Senest har Sanders’ campaign manager meldt ud:The next primary contest is at least three weeks away. Sen. Sanders is going to be having conversations with supporters to assess his campaign.” Så måske kommer der snart en endelig melding fra ham. Hvis flere primærvalg bliver rykket til juni og dermed forlænge hele processen, vil det også udskyde den tid, som den nominerede har til at kæmpe mod Trump. Som det ser ud nu, har Sanders ikke nogen vej til nomineringen – det kan de erkende og slutte deres kampagne, og starte kampen mod Trump.

Både han og Biden sagde til debatten, at de ville støtte hinanden uanset hvem der vandt, og ville opfordre deres støtter til at gøre det samme. Se videoen nedenfor – klippet starter der hvor de snakker om det.

Corona i primærvalget

Primærvalgene i Georgia, Ohio og Louisiana er allerede blevet udskudt pga. Corona-virus, spørgsmålet er, hvor mange der bliver rykket. Som skrevet ovenfor, så kan det være med til at afgøre hvornår Sanders trækker sig. Det er ikke i Demokraternes interesse, at den nominerede først bliver fundet en gang i juni måned, da det kun vil spille ind i Trumps favør.

Jo længere tid Biden skal bruge på at kæmpe mod Sanders, jo mere tid vil Trumps kampagne have til at brande Biden som de har lyst – uden nævneværdig modstand fra Biden. Det er også et spørgsmål om resurser; penge og menneskelige. Demokraterne skal bruge alle de penge og frivillige til at vinde over Trump, og det tager lang tid at organisere og gøre effektivt.

Write A Comment